Xpert Slider

Η Ε΄ ΕΣΠΕΡΙΝΗ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΓΕΝΕΣΙΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ

         image00026

       Στην Ενορία του Γενεσίου της Θεοτόκου Σταγείρων ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, κατά το Πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως, την Ε΄ Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία των Τιμίων Δώρων, σήμερα Τετάρτη 29η Μαρτίου τ.έ. το εσπέρας, ακολουθούμενος από τους Διακόνους του π. Αθανάσιο Σφουγγάρο, π. Νικόδημο Κωτινούδη και π. Νικόλαο Τσεπίση . Απ’ αυτούς οι δύο πρώτοι συνελειτούργησαν με τον Επίσκοπό τους και ο τρίτος προέστη του Αναλογίου του Ιερού Ναού.

          Στον Πάγκαλλο αυτό Ιερό Ναό εφημερεύει ο Παν. Αρχιμ. π. Ευλόγιος Τσαλαπατάνης, ο οποίος λαμπρύνει την Ενορία, πνευματικά τονώνει το ποίμνιό του και είναι καύχημα για τον Προϊστάμενό του! Στον ευπρεπισμένο κατά πάντα Ιερό Ναό προσήλθε ο Λαός του Θεού για να μετάσχη του Ποτηρίου της Ζωής, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Νικόλαο Κεφαλά και τον Προϊστάμενο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αρναίας και Εκκλησιαστικό Σύμβουλο κ. Παντελή Αλβανό. Οι Ιερόπαιδες, κατάλληλα κατηχημένοι από τον πνευματικό τους πατέρα, διακόνησαν και έδωσαν δροσιά πνευματική στο Ιερό Βήμα, κάτι που ευθύς εξ αρχής παρετήρησε ο Προεστώς της Συνάξεως. 

 

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος περιέγραψε με απλά λόγια τον τρόπο που ο Χριστιανός οφείλει να προσεγγίζη προσευχητικά και λειτουργικά το Προηγιασμένο Σώμα και Αίμα του Κυρίου. Χρησιμοποίησε προς τούτο από το Ε΄ Κεφάλαιο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου το λόγιο του Κυρίου: «Μακάριοι οἱ ἐλεήμονες, ὅτι αὐτοὶ ἐλεηθήσονται, δηλαδή, «Μακάριοι είναι εκείνοι που έχουν καθαρή καρδιά, διότι αυτοί θα ιδούν τον Θεό» (Ματθ. ε΄ 7)!

          Ερμήνευσε δε τη φράση αυτή του Κυρίου μας, με τη διδασκαλία του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, ο οποίος υπογραμμίζει πως ο άνθρωπος είναι το μόνο ον επάνω στη γη που έλαβε εντολή να ιδή τον Θεό! Όμως, ουδέποτε θα καταξιωθή ανθρώπινη ύπαρξη για κάτι τέτοιο, όταν έχη εμπαθή νου και εμπαθή καρδιά. Όταν δηλαδή οι λογισμοί και τα πάθη κυριεύουν του ψυχισμού του ανθρώπου. Όταν ο εσωτερικός του κόσμος είναι καθαρός, τότε τίποτε δεν τον εμποδίζει από τη θέα του Θεού. Αντίθετα, νους και καρδιά πεπλησμένοι με λογισμούς πονηρούς και εμπαθείς επιλογές, ουδέποτε θα καταξιωθούν να κοινωνήσουν με τον Δημιουργό τους. Όπως τα περιστέρια τα αποδιώκει η δυσοσμία, άλλο τόσο τον Κύριο τον κρύβει από μας, είπε ο Δεσπότης, η λάσπη της ψυχής!

          Συμπροσευχόμενοι και διακονούντες την Κατανυκτική Ακολουθία, παρευρέθησαν οι Παν. Αρχιμ. π. Κυριακός Χολέβας, π. Ευθύμιος Μαρμαλίδης και π. Νικόλαος Τσολούφης, κεκλημένοι του Εφημερίου της Ενορίας. Μετά το πέρας της Ακολουθίας ολόκληρο το Εκκλησίασμα προσήλθε στην υπέροχη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ναού και έλαβε το συνηθισμένο αγιορείτικο κέρασμα. Περισσότερες φωτογραφίες